Laddar...

Pärlutbildning

Pärlutbildning

Pärlor bildas som ett resultat av ett immunsvar inuti skalet hos vissa blötdjur, som fungerar som en försvarsmekanism mot ett potentiellt hot, såsom en parasit eller ett yttre hot som kan skada mantelvävnaden. En liten bit mantelvävnad från ett donatorskal transplanteras i mottagarskalet, vilket orsakar bildandet av en pärlsack, där vävnaden sätter in kalciumkarbonat. Pärlor anses vara ett feminint smycke och är associerade med månen och planetens Venus.

Storlek

Det beskrivs primärt med avseende på pärlarnas storlek i millimeter, i stället för deras vikt. Ju större storlek, desto högre pris men, när det gäller pärlstorlekar, kan prisspring vara ojämn. När storleken når skalan 8-9 mm för diameteren och ovan, tenderar priserna att öka mycket mer i jämförelse med de lägre diameterområdena.

Form

Pärlor kan komma i runda och ovala former, de kan vara päronformade eller till och med vanskapt.. De senare går under namnet "barockpärlor". Symmetriska sfärer eller symmetriska droppar är bland de mest värdefulla formerna. Pärlstorleken varierar vanligtvis mellan 2 mm och 16 mm i diameter och denna storlek beror helt och hållet på den typ av blötdjur som de bildar sig i.

Klarhet

En bra kvalitet med avseende på tydlighet skulle innebära att pärlorna kommer med den karakteristiska pärlglansen och det finns skarpa och ljusa reflektioner på ytan. De skulle vara smidiga och fläckfria och ett lämpligt lager av pärlemor skulle vara närvarande för att öka hållbarheten.

Färg

Pärlor kommer i olika färger, från vit hela vägen till svart. Den naturliga färgen beror emellertid på en kombination av flera faktorer, till exempel den överväldigande grundfärgen på pärlan, den en eller flera färgerna som överstiger kroppens färg och också spelningen av ljusa färger. Dessa senare kan vara en subtil kombination av färger som rosa, grönt, blått eller till och med silver och de skulle förändras när du flyttar pärlorna i handen.