Laddar...

Ädelstenutbildning

Ädelstenutbildning

Ädelstenar är snygga mineraler som används för att tillverka smycken. Men innan smycken kan tillverkas, ädelstenar måste slipas och poleras. En ädelsten eller halvädelsten,speciellt en slipning, polerad och använd i ett smycke.

4 Cn av Ädelstenar:

Ädelsten Färg (Hue-tone mättnad)

Alla naturliga ädelstenar är unika i sina originala färger. För att bättre förstå villkoren och för att kunna identifiera olika färgparametrar är det viktigt att fokusera på tre saker när det gäller ädelstenar. Samma typ av ädelsten kan ha olika färgintensiteter, nyanser, renhet, mättnad och ton. Huvudfaktorerna som bestämmer en ädelstens färg är: färgton och mättnad.

Nyans är bara en ädelstenens primära grundfärg, som representerar en av de viktigaste färgerna från färgpallen (regnbåge). Att identifiera färgtonen är lika enkelt som att det står att ädelstenarna är blåa, röda, gröna eller gula.

Tonen bestämmer hur intensiv ädelstenens färg är. Det kan variera från ljus till mörkt, idealiskt sett skulle den mest värdefulla tonen vara neutral, vilket betyder att den inte är för ljus och inte för mörk, utan snarare någonstans i mitten. Men beroende på design och inställning av smycken kan olika toner se mer tilltalande än andra, och ibland är det ett ämne av smak och personlig preferens.

Mättnad, även kallad renhet av färg och ädelstenar med utmärkt mättnad, kommer att innehålla små eller inga bruna eller gråtoner. Naturligtvis, ju renare färg desto mer värdefull ädelsten kommer att vara.

Ädelstenslipning

Ädelstenens kvalitet bestäms av en av de viktigaste elementen - slipning. Med 18 års erfarenhet av smycken och ädelstenar, omfamnar vi slipningskvalite för att maximera nåden av varje ädelsten. Ett utmärkt slipning kommer att reflektera över ädelstenens kvalitet, intensifiera färgen, minimera synliga inklusioner och främst öka det övergripande visuella utseendet. Vi har 4 olika slipningsnivåer : rimlig,bra,mycket bra och utmärkt. Idealiskt är nästan alla ädelstenar som köpts på GLAMIRA antingen av mycket bra eller utmärkt slipning. Ädelstensslipning anges alltid i detaljeringsdelen av produkten.

Ädelstenklarhet

Ädelsten klarhet hänvisar till stenen färg och klarhet. Ju mindre inneslutningar det kommer att innehålla, desto bättre betyg kommer det att ha och ju mer värdefulla ädelstenen kommer att bli. Tydligheten hos en ädelsten beror på dess typ. AAA-klarheten hänvisar till mycket rena stenar medan AA-klarheten hänvisar till halvrena stenar. Helst kommer några ädelstenar att klassificeras som AAAA-kvalitet, vilket innebär att högsta möjliga klarhet gäller. Ädelstensslipning anges alltid i detaljeringsdelen av produkten.

Ädelsten karat vikt(storlek)

Karat visar storleken på en ädelsten. Olika typer av stenar kommer att ha särskilda densiteter (massa per enhet mängd), därför kan två ädelstenar som visuellt ser identiska i storlek skilja sig i vikter. Exempelvis är en diamant mindre tät än en rubin, därför kommer en 1-karat diamant att se större än en 1-karat rubin.

ÄDELSTENAR

Smaragd

Safir

Rubiner

Svart Diamant

Vit Safir

Smaragd

Rika och levande gröna ädelstenar, deras namn härstammar från det grekiska ordet smaragdos vilket betyder grön sten. En av de 4 viktigaste ädelstenarna, tillsammans med diamanter, safirer och rubiner, kommer smaragder som undantag på grund av sin mycket omfattande yta och betydligt mindre hårdhet jämfört med andra ädelstenar. Värdet av smaragderna graderas av de 4 C , colour(färg), cut (slipning), clarity(klarhet) och carats (karaten). Men för dessa ädelstenar är färgen den viktigaste aspekten, vilket gör de ljusa levande gröna smaragdarna mest värdefulla. Klarhet är det näst viktigaste kriteriet. Som smaragder har många inklusioner, desto mer transparent är stenen, ju mer värdefull det blir. Eftersom Smaragd har många inclusioner, desto mer transparent är stenen, ju mer värdefull det blir. Dessa stenar finns idag mest i Colombia,Zambia,Afghanistan, Australien,Österrike,Brasilien, Madagascar, Mozambik, Namibia, Nigeria, Norge, Pakistan, Ryssland, Somalia, Sydafrika, Spanien, Schweiz, Tanzania och Förenta staterna.

Samhörande med hjärtchakraen sägs smaragder vara stenarna för framgångsrik kärlek. De menas att få fred, trohet, engagemang, för att säkerställa vänskap, lojalitet och medkänsla. Dessa ädelstenar har varit fascinerat människorna sedan de antika tiderna, som blev Cleopatras favoritsten och det trodde i forntida Egypten att ge det eviga livet. Helande krafter är den andra anledningen att smaragdar så exceptionella stenar. Man tror att de kan fungera som motgift, rengöra kroppen av gift eller toxiner, som hjälper till att återhämta sig efter infektionssjukdomar. De sägs att hjälpa till att härda hjärtat, lungorna och till och med återställa den illaluktande lukten.

Smaragder ansågs vara stenar av Venus, som kunde förmedla säkerheten i kärlek och relationer, vilket gör dem till ett av de bästa valen för förlovningsringar och dessutom är de traditionella birthstonesna i maj.

Safir

Safirer kommer i en hel del olika färger och nyanser, blå är den mest populära och mest associerade med denna dyrbara sten och inte tillfälligt, det här namnet härstammar från latinskt "sapphirus", vilket betyder blå. En av de hårdaste stenarna på jorden, - 9.00 på Mohs-skalan, är safirer överträffade endast av diamanter och moissanit. Bland de 4 C: erna (färg, klipp, klarhet och karat), som bestämmer värdet på safirerna,färgen är den viktigaste egenskapen. De mest värdefulla safirerna kommer att vara av den rika, levande blåfärgen, inte för mörk och utan grönaktig tipp. Dessa ädelstenar finns mest i Sri Lanka,Vietnam,Kina,Thailand,Australien,Förenta Staterna,Madagaskar och Öst Afrika.

Många myter och övertygelser omger safirerna. Antikk Persiska trodde att himlen målades blåa för att se ut som safirer. De var de viktigaste kungliga ädelstenarna i modern tid, och safir är också ädelstenen på förlovningsringen till Lady Diana av prins Charles. Safirer tros lugna ångest, lugna ner nerverna, göra tanken klarare. De är förknippade med halschakran, vilket innebär att safiren kan vara till hjälp för att förstå ditt inre själv. Samtidigt som du tillhandahåller lugnare energier, hjälper dig också att koncentrera sig och bli mer självmotiverad. Safirer sägs ha helande kraft, hjälper till med matsmältningsbesvär, tar bort apati och slöhet.

Safirer symboliserar engagemang, trohet och ren kärlek, vilket gör dessa ädelstenar perfekta val för förlovningsringar.

De är också födelsten för de som är födda i september.

Rubiner

En av de 4 viktigaste ädelstenarna, tillsammans med diamant, Safir och smaragd, rubin tar sitt namn från sin färg, från latinska ordet "rubeus" vilket betyder röd. De är nära besläktade med safirer eftersom båda dessa stenar är av korundfamiljen. Rubiner är en av de svåraste stenarna, som har hårdheten på 9.00 på Mohs-skalan, vilket ger endast diamant och moissanit. Värdet av dessa ädelstenar mäts av de 4 C som de andra ädelstenarna - färg, skärpa, klarhet och karat, inklusive deras ursprungsställe. De mest värdefulla rubinerna kommer i mörkare rika röda färger, med namnet "dukens blod", som inte innehåller några nyanser av gult eller blått. Numera kan rubiner erhållas i Myanmar,Madagascar, Nepal, Pakistan, Tajikistan, Tanzania, Vietnam and Förenta Staterna.

Sedan antiken har rubiner kallats stenarna av kärlek och passion, som även anses vara afrodisiakum och lockar sexuell aktivitet. De menas att ge energi och entusiasm, bekämpa trötthet och utmattning. Rubies gör tanken klarare, förbättrar koncentrationen och ökar motivationen. Dessa ädelstenar tros kunna klara av argument, ha försoningskraft och skydda mot onda tankar. Rubiner sägs ha helande krafter, eftersom de är förknippade med hjärtekakraen, antas de att avgifta kropp och blod. De hjälper till hjärtat, febernedsättande och behandlar det begränsade blodflödet.

Rubiner är födelstesten för de som är födda i juli och en av de viktigaste stenarna som valts för förlovningsringar på grund av deras starka symbol av passion och kärlek. De ges traditionellt som en present på den 15: e och 40: e bröllopsdagar.

Svart Diamant

Klassificeras som en ädelsten, naturliga svarta diamanter är helt ogenomskinliga och det här skiljer dem från de flesta diamanterna. De anses vara ganska värdefulla eftersom de är fantastiskt vackra och anses vara mycket värdefulla. De är dock fortfarande billigare jämfört med andra färgade diamanter.

Det finns motsägelsefulla myter och övertygelser när det gäller de svarta diamanterna och vad de representerar. Enligt den indiska legenden representerar de Yama, dödens gud. Den italienska troen är dock nästan i direkt motstånd och säger att detta är försoningsstenen - så man tror att den svarta diamanten kan hjälpa till med att binda lösa ändar i ett förhållande och få det att fungera.

Karat - Karat är den viktenhet med vilket en diamant mäts. Prisskillnaden mellan olika säljare är ett resultat av olika orsaker, till exempel, naturligt gruvade svarta diamanter skulle vara dyrare men fortfarande ett billigare alternativ än diamanter i en annan färg. De svarta är ofta svårare att polera och det kan påverka slipningen.

Slipning - Naturligt grävade svarta diamanter ser faktiskt ut väldigt grovt, så de måste formas med olika metoder, och denna processen kallas för slipning eller polering. Detta görs med hjälp av ett tunt tandlöst cirkelsågblad och verkan av "slipning" utförs av det diamantstoft som själva bladet impregnerades med..

Klarhet - Klarheten av en sten indikerar antalet brister eller inklusioner som finns i diamanten, men när det gäller svarta diamanter är det inte lika viktigt att de inte bryter ljus lika mycket som de andra diamanterna.

Färg - Naturliga svarta diamanter kan hittas i grovt med den exakta samma svarta färgen, vilket resulterar i att de är extremt populära på grund av sin sällsynta färg. De ska tack för sin färg till grafiten som bildades i den kristallina strukturen under diamantbildningen. Naturligtvis kommer de bara i en färgintensitet, Fancy Black

Vit Safir

Klassificeras som en ädelsten, kan vita safirer ibland användas i stället för diamanter, inte bara på grund av likheten eller eftersom de är billigare, men eftersom hårdheten hos den vita safiren är den enda som bara är diamanter. På Mohs-skalan kommer de en nära sekund med en hårdhet på 9. I jämförelse har diamanterna en hårdhet på 10. Med tanke på detta är denna ädelstenen slitstark och väl lämpad för smyckentillverkning.

Enligt den populära troen ger denna ädelsten visdom och kraft till anden, uppmuntrar till att frigöra sina egna talanger och möjligheter, samtidigt som de inspirerar individen att leva med integritet, hålla sig till sina egna ideal. Men även den vita safiren är lämplig för ett löfte mellan älskare, eftersom det symboliserar de som var tvungna att ge upp allt för varandra och dessutom avskräcker avundsjuka i de tidigare stadierna av partnerskapet eller äktenskapet.

Karat - Det finns en skillnad mellan diamanterna och safiren i allmänhet när det gäller karat. De båda kan vara samma karat men de kommer att väga olika, safiren är den tyngre. Det rekommenderas att du, när du är osäker på vilken karat du ska välja för en Vit Safir, anser sin storlek i millimeter.

Slipning - Till skillnad från diamanter måste de vita safirerna skäras på ett anpassat sätt, så att stenen kan vara unikt. Varje juvelerare kommer att sätta sin egen standard när det gäller safir slipning, och de kommer att sträva efter att fokusera på stenens färg för att säkerställa kvaliteten, eftersom det inte finns någon standard "ideal cut" för safirer i allmänhet.

Klarhet - I likhet med andra är det en skillnad när man jämför tydlighet mellan en vit safir och en diamant. På grund av det faktum att safirer kommer från en miljö som är rik på spårämnen, som lätt kan påverka ädelstenen själv, är det accepterat att alla safirer kommer att ha vissa ingrepp. Ögonren vita safirer är extremt sällsynta.

Färg - Det är inte så vanligt att safir är vita och vita safirer av god kvalitet är ännu sällsynta. Dessa stenar kallas för "färglös". Några av de vita safirerna kommer med en mycket blek nyans av blått, rosa eller gult.